Błonnik naturalny można podzielić na dwie grupy – rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. O ile w produktach pełnoziarnistych czy otrębach znajduje się błonnik nierozpuszczalny, o tyle warzywa oraz owoce zawierają przeważającą ilość błonnika rozpuszczalnego. W błonniku nie znajdziemy żadnych witamin ani mikroelementów, natomiast on sam jest idealnym składnikiem diety odchudzającej – sprawia, że gubienie kolejnych kilogramów jest zdecydowanie łatwiejsze. Absorbuje wodę, znacznie zwiększając swoją objętość w jelitach i przyspiesza ich perystaltykę. Nie tylko zatem daje wrażenie sytości, ale także przyczynia się do detoksykacji organizmu i regulacji rytmu wypróżnień. Można metaforycznie porównać błonnik naturalny do miotły, która niezwykle skutecznie wymiata z ludzkiego układu pokarmowego szkodliwe resztki przemiany materii.
Profesjonalna i skuteczna rehabilitacja
Borykasz się z zespołami bólowymi? Uległeś kontuzji lub wypadkowi, przez co Twoja ruchowa sprawność została ograniczona? W powrocie do fizycznej aktywności pomóc Ci może fachowo przeprowadzona rehabilitacja. T...